Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ιπποκράτης ο Χίος



Έζησε στο χρονικό διάστημα 470 - 400 π.Χ.
Γεννήθηκε στη Χίο. Ο Αριστοτέλης στα "Ηθικά Ευδήμεια" αναφέρει ότι αρχικά ήταν έμπορος ή εφοπλιστής, ενώ στα "Μετεωρολογικά" του τον κατατάσσει ως υσοϋψή του Αναξαγόρα του Δημοκρίτου και των κορυφαίων Πυθαγορείων φιλοσόφων. Ο Πλούταρχος στο "Βίοι παράλληλοι" τον αναφέρει ως μαθηματικό και έμπορο. Ο Πρόκλος τον χαρακτηρίζει ως σπουδαίο μαθηματικό.
Ασχολήθηκε εμπεριστατωμένα με την Γεωμετρία, όντας ο πρώτος που έγραψε βιβλίο γεωμετρίας και που χρησιμοποίησε γράμματα για να ονομάσει τα σημεία, τα ευθύγραμμα τμήματα και τα σχήματα. Περί το 430 π.Χ. παρακολούθησε μαθήματα μαθηματικών και φιλοσοφίας στην Αθήνα, όπου και αργότερα δίδαξε γεωμετρία.
Η συμβολή του στη γεωμετρία συνοψίζεται στα παρακάτω:
  • Συνέγραψε τα πρώτα "Στοιχεία Γεωμετρίας" , μια συστηματικά οργανωμένη πραγματεία γεωμετρίας όπου "τακτοποιούσε" κάποια θεωρητικά ζητήματα. [Πρόκλος]
  • Ασχολήθηκε με το πρόβλημα του "διπλασιασμού του κύβου" (δηλαδή την κατασκευή της κυβικής ρίζας του 2) - ένα από τα μεγάλα μαθηματικά προβλήματα της αρχαιότητας, γνωστό και ως Δήλιον πρόβλημα.
  • Ασχολήθηκε με τον "τετραγωνισμό του κύκλου" , από την μελέτη του οποίου οδηγήθηκε στον τετραγωνισμό ενός μηνίσκου. Συγκεκριμμένα στο μοναδικό απόσπασμα των "Στοιχείων" του Ιπποκράτη που διασώθηκε ενσωματωμένο στο έργο του Συμπλίκιου, υπολογίζει το εμβαδόν των σχημάτων που σήμερα είναι γνωστά ως "Μηνίσκοι του Ιπποκράτους"
  • Στην Αστρονομία επιχείρησε να εμηνεύσει την εμφάνιση των κομητών και του Γαλαξία.

    Γιάννης Φιορεντίνος
    ΠΕ 04, ΜΔΕ Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική

    Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου