Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο προσωκρατικός φιλόσοφος Αναξαγόρας





Ο Αναξαγόρας από τις Κλαζομενές της Ιωνίας (500 - 428 πΧ.), ήταν ο πρώτος Έλληνας που προσπάθησε να βρει τη σχέση που συνδέει την περίμετρο ενός κύκλου με την διάμετρό του (προσδιορίζοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την τιμή του π ). Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πλούταρχος στο έργο του "Βίοι", στο διάστημα που ο Αναξαγόρας ήταν στη φυλακή -επειδή δίδασκε πως ο ήλιος δεν είναι κάποιος θεός- επεξεργάσθηκε ένα τρόπο κατασκευής ενός τετραγώνου με εμβαδόν ίσο με αυτό ενός δοθέντος κύκλου. Όμως ο Πλούταρχος δεν δίνει παραπέρα πληροφορίες για την μέθοδο που χρησιμοποίησε ο Αναξαγόρας.

Από το έργο του Αναξαγόρα , περί Φύσεως, δυστυχώς σώζονται ελάχιστα αποσπάσματα , στα οποία ο φιλόσοφος περιγράφει σωστά το φαινόμενο των εκλείψεων της σελήνης και του ηλίου. Πίστευε ότι η άτακτη, αδιαμόρφωτη και ανάμικτη ύλη του Σύμπαντος ετέθη σε τάξη από ένα «Νουν», ο οποίος δημιούργησε την τάξη την ενότητα και την αρμονία. ( Για περισσότερες πληροφορίες τόσο γαι τον Αναξαγόρα όσο και τους άλλους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και γενικότερα πνευματικούς ανθρώπους, αξίζει να πλοηγηθεί κανείς στην ιστοσελίδα: http://www.mousa.gr/html/anaksagoras.html)

Ο Αναξαγόρας ενδιαφερόταν ταυτόχρονα για πολλα πράγματα και έτσι ασχολήθηκε με πολλούς κλάδους της επιστήμης ( μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, ιατρική) καθώς και με την κοσμογονία, όπου επεξεργάσθηκε μια δική του θεώρηση για την ύλη και τα στοιχεία που την απαρτίζουν. Πίστευε επίσης ότι όλες οι αρρώστιες προέρχονται από την χολή, καθώς επίσης ότι το έμβρυο τρέφεται δια του οφθαλμού.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.livepedia.gr/index.php/Αναξαγόρας.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΜΑΖΙ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΗΡΘΕ Ο ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑΞΗ
Αναξαγόρας

Γιάννης Φιορεντίνος
ΠΕ 04, ΜΔΕ Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική

Συνεχίζεται...


[σχολιασμός της βιογραφίας του Αναξαγόρα από τον Πλούταρχο]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου