Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Ο Αρχιμήδης


Διακόσια περίπου χρόνια μετά τον Αντιφώντα και τον Βρύσωνα αναλαμβάνει δράση ο Αρχιμήδης. Ο Αρχιμήδης (287 πΧ. - 212 πΧ.) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς, φυσικούς, μηχανικούς και εφευρέτες της αρχαιότητας. Ήταν γιος του αστρονόμου Φειδία και συγγενής του βασιλιά (τυράννου) των Συρακουσών Ιέρωνα του Α΄. (Μάλιστα στον υιό του Ιέρωνα ο Αρχιμήδης αφιέρωσε το σπουδαιότατο σύγγραμμά του “Ψαμμίτης”). Από τον πατέρα του Φειδία, όπως ο ίδιος ο Αρχιμήδης αναφέρει, διδάχθηκε την Αστρονομία.
Γεννήθηκε, έζησε και πέθανε στις Συρακούσες, την σπουδαία αυτή Ελληνική αποικία της Σικελίας. Ο Αρχιμήδης είναι κυρίως γνωστός από το γεγονός ότι καθώς πλενόταν ανακάλυψε την αρχή της άνωσης ( που σήμερα είναι γνωστή σαν αρχή του Αρχιμήδη στην υδροστατική), οπότε και πετάχτηκε από την μπανιέρα του και άρχισε να τρέχει γυμνός στους δρόμους φωνάζοντας “Εύρηκα”. Παράλληλα όμως ήταν ευφυέστατος μαθηματικός και φυσικός και ικανότατος μηχανικός και εφευρέτης. Στη φυσική και την μηχανική μελέτησε διεξοδικά τις τροχαλίες και τους μοχλούς. Όταν ανακάλυψε την τεράστια δύναμη των μοχλών είπε το περίφημο: “δῶς μοι πᾶ στῶ καὶ τὰν γᾶν κινάσω.” (Δώσε μου ένα σημείο να στηριχθώ και θα κινήσω τη Γη.)

Γιάννης Φιορεντίνος
ΠΕ 04, ΜΔΕ Προχωρημένες Σπουδές στη Φυσική

(10)  Συνεχίζεται...

Δείτε επίσης την ανάρτηση

Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

με όλες τις βασικές του ανακαλύψεις.

Το περίφημο απόφθεγμα του Αρχιμήδη για τη δύναμη των μοχλών (και του ανθρώπινου μυαλού, όταν σκέπτεται επιστημονικά) κοσμεί και το σήμα
του

Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου